Gratis ontwikkeladvies verlengd per 1 december 2020

Sinds 1 augustus 2020 konden alle werkenden en werkzoekenden in Nederland tussen 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd kosteloos met hulp van een loopbaanadviseur een ontwikkeladvies aanvragen. Ook flexwerkers en zelfstandig ondernemers vielen onder deze regeling.

Deze tijdelijke subsidieregeling wordt verlengd. Het loket voor de ontwikkeladviezen wordt op 1 december 2020 opnieuw geopend. Vanaf dat moment kunnen werknemers, zelfstandigen en werkzoekenden weer kosteloos een ontwikkeladvies volgen.

U kunt zich hiervoor nu al aanmelden.

Ik wil me nu aanmelden voor het ontwikkeladvies

Ik meld me aan voor het ontwikkeladvies in december 2020

Wat is het ontwikkeladvies?

De economie is door de coronacrisis fors veranderd. Dat u deze site bezoekt, geeft misschien ook aan dat u door deze crisis geraakt bent: u werkt wellicht grotendeels thuis of uw baan dreigt binnenkort te verdwijnen. Het werk waarvan u dacht dit nog lang te gaan doen, is niet meer zo vanzelfsprekend. Of uw opdrachten als ZZP-er zijn weggevallen. Of de opleiding die je net hebt afgerond biedt niet meer de kans op werk waar je zo op had gehoopt.

Het kabinet wil u daarom helpen om u aan te passen aan die nieuwe realiteit door een tijdelijke gesubsidieerde regeling aan te bieden: het ontwikkeladvies. Dit is een tijdelijke regeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kader van het programma NL Leert Door.

De subsidieaanvraag

InnerMove verzorgt voor u de subsidieaanvraag, dat hoeft u dus niet zelf te doen. Om voor het gesubsidieerde ontwikkeladvies in aanmerking te komen, moet u een aantal verplichte documenten invullen.

Wat houdt het ontwikkeladvies bij InnerMove in?

Wie een ontwikkeladvies bij InnerMove aanvraagt, krijgt vier individuele coachingsgesprekken van 75 minuten.

Het traject kan via videobellen worden doorlopen, waar u ook woont in Nederland. Wilt u liever live de coachingsgesprekken voeren, dan kan dat op het bezoekadres van InnerMove in Amsterdam.

Een ontwikkeladvies 2020 verloopt volgens een stramien dat door het Ministerie is vastgesteld. Zo is de Arbeidsmarktscan een vast onderdeel. Ook komen in de coachingsgesprekken altijd onderwerpen aan de orde zoals “wat kan ik, wat wil ik” en het ontwikkelplan. Daarnaast is er in de gesprekken ook nog enige ruimte voor persoonlijke invulling.

De voorbereiding en uw persoonlijk rapport

Voor aanvang van de coachingsgesprekken vult u twee online vragenlijsten in. U krijgt een aantal vragen over uw interesses en competenties. Daarna kunt u aansluitend de Arbeidsmarktscan maken met onder andere vragen over uw opleiding(en), vakgebied, werkervaring en reisbereidheid.

Alle ingevoerde gegevens worden vervolgens automatisch gematcht met een database die informatie bevat over alle beroepen in Nederland. Op basis hiervan krijgt u een persoonlijk rapport over uw arbeidsmarktpositie. Dit rapport geeft een objectief en onafhankelijk beeld van uw huidige en toekomstige arbeidsmarktkansen.

Uw persoonlijk rapport is als print of online (interactief) beschikbaar en geeft onder andere:

 • een beeld van uw huidige arbeidsmarktkansen en mogelijkheden buiten uw huidige branche
 • inzicht in alternatieve functies, taken en beroepen met hogere arbeidsmarktkansen binnen of verwant aan uw eigen vakgebied
 • inzicht op de invloed van uw reis- en verhuisbereidheid op uw arbeidsmarktkansen
 • tips om te zoeken en te solliciteren, een overzicht van vacaturesites, werkgevers en intermediairs.

De coachingsgesprekken 

Uw persoonlijk rapport wordt gebruikt als vertrekpunt bij de coachingsgesprekken in het ontwikkeladviestraject. Samen bespreken we uw rapport en uw huidige situatie. We kijken naar uw zakelijke en persoonlijke doelen op de korte en langere termijn. U krijgt inzicht in uw kernwaarden: wat is voor u belangrijk is bij het maken van een keuze voor een andere baan.

U kunt in het ontwikkeladviestraject met de ondersteuning van een ervaren loopbaancoach uw mogelijkheden en overwegingen bespreken en uw nieuwe plannen in gang gaan zetten.

Het ontwikkeladviestraject wordt afgesloten met het vastleggen van een aantal concrete acties een ontwikkelplan, door u of samen met uw coach op te stellen.

Mocht u behoefte hebben om nog andere buiten dit traject vallende onderwerpen aan de orde te stellen, dan kunnen daar aanvullende afspraken over worden gemaakt.

Toegang tot de Beroepen- en Opleidingdatabase

Tijdens en na afloop van het ontwikkeladviestraject is een Beroepen en – Opleidingdatabase voor u toegankelijk. Deze database met ruim 4300 beroepen wordt ook wel een ‘roadmap’ van de Nederlandse arbeidsmarkt genoemd en omvat alles wat u van een beroep of opleiding wilt en moet weten. Met per beroep informatie over de werkzaamheden, het salaris, de vereiste opleiding, competenties, vergelijkbare beroepen, arbeidsomstandigheden, filmpjes, interviews en arbeidsmarktperspectieven.

Met één muisklik vindt u per beroep en regio de actuele vacatures. Door een e-mailalert in te stellen weet u zeker u geen vacature mist.

Naast de beroepen vindt u ook alle opleidingen en cursussen in Nederland met koppelingen naar de opleiders. Inclusief toelatingseisen, kans op een baan en studentenoordelen.

Waarom een ontwikkeladviestraject volgen bij InnerMove?

 • InnerMove is een kleinschalig adviesbureau

 • Opgericht in 2004 door een ervaren organisatieadviseur met kennis van mensen in organisaties

 • Persoonlijke en betrokken begeleiding door een senior loopbaancoach

 • Het ontwikkeladviestraject bestaat uit vier coachingsgesprekken van 75 minuten

 • Het ontwikkeladviestraject kan via videobellen of live met de coach in Amsterdam worden doorlopen

 • Tijdens en na afloop van het ontwikkeladviestraject krijgt u toegang tot een Beroepen en – Opleidingdatabase

 • InnerMove is goed te bereiken, ook als u van buiten Amsterdam komt

 • De coaching is ook mogelijk in de avonduren