Organisatieopstellingen Amsterdam | InnerMove | www.innermove.nl

Het werken met organisatieopstellingen is een relatief nieuwe manier van kijken naar en werken met organisaties.

De methode is in de jaren negentig voor het eerst door Bert Hellinger en Gunthard Weber toegepast in Oostenrijk en maakt sindsdien een snelle internationale ontwikkeling door.

Organisatieopstellingen maken onderliggende dynamieken van organisaties zichtbaar. Het is een methode die je helderheid geeft over het functioneren van uw organisatie. In één of meerdere sessies krijg je toegang tot nieuwe gezichtspunten.

Organisatieopstellingen zijn mogelijk als je vragen hebt over:

  • Het verhelderen van wat er gaande is in een organisatie of in een team
  • Hoe kunnen wij de onderlinge communicatie effectiever maken?
  • Veranderingstrajecten: verandering van gedragspatronen, houding en beleving van (top)managers en teams.

Een organisatieopstelling start altijd vanuit een concrete vraag van één van de deelnemers. Die vraag kan verschillende elementen bevatten zoals onderdelen van de organisatie, doelstellingen, producten of afnemers. Na een bespreking van de vraag vraagt de inbrenger aan andere deelnemers deze elementen te representeren en plaatst hen intuïtief in de ruimte. De begeleider bevraagt de representanten naar hun gewaarwordingen en experimenteert met verplaatsingen en andere interventies.

Ervaringen van deelnemers

Een zelfstandig ondernemer: “Ik wil graag nog even delen met je wat er met me gebeurd is naar aanleiding van mijn opstelling. Sinds die avond is er een hoop in gang gezet. Het gaat stap voor stap, maar wel vanuit een continue stroom. Ik maak contact met die dingen in mijzelf die me nog tegenhouden om mijn bedrijf helemaal vrij in de wereld neer te kunnen zetten. En ik merk dat ik al het e.e.a. heb los kunnen laten, waardoor ik steeds meer inzicht krijg in wat en hoe ik dingen het beste kan aanpakken. Ik ben erg blij dat je me hebt uitgenodigd die avond een vraag te stellen!”

Een coach: “Ik vond de workshop zeer de moeite waard en ik ben met veel stof tot nadenken naar huis gegaan. Het zal een tijdje duren voor alle indrukken een plek hebben  gekregen. Ik was onder de indruk van je rust. Dank je wel voor wat je me hebt laten zien”

Een manager: “De workshop is mij goed bevallen. Het heeft mij vooral inzicht gegeven hoe je om kunt gaan met zaken inzichtelijk te maken. Het verschil tussen de opstelling door betrokkenen en de daadwerkelijke situatie is boeiend en leerzaam”

Een projectmanager: “Ik vond het een bijzondere dag en heb er ook erg van genoten. Grappig is dat ik daarnaast/-onder altijd dat akelig nuchtere gevoel heb van: tja, klopt dit wel of lopen we nu allemaal toneel te spelen? Aan de andere kant ook de diepe overtuiging dat het bij mij in ieder geval van binnenuit kwam. Ook zeer herkenbare dingen op het moment dat de opstelling van mij en de directeur aan de gang was, maar ook verrassende dingen trouwens”

Een supervisor: “Bedankt voor je begeleiding van mijn opstelling. Het is een warme herinnering”

Een psycholoog: “Ik vond het een heel bijzondere intense ervaring en ben blij dat ik die meegemaakt heb. Eigenlijk zag ik tegen de workshop op, voelde me te leeg en te moe, maar het heeft me kracht gegeven. Wat een intense betrokkenheid van alle deelnemers. Ik wil je bedanken voor je rust en zorgvuldige, deskundige begeleiding. Als collega herkende ik vele technieken die je op de juiste manier en met goede timing hanteerde. Mooi werk en heel inspirerend”

Wij kunnen organisatieopstellingen voor je verzorgen binnen je organisatie of in je intercollegiale intervisiegroep. Voor een nadere kennismaking met InnerMove kun je vrijblijvend contact opnemen met Annejos Wafelbakker.
Ik wil kennismaken